Partner: Arctur

Leta 2020 je podjetje Arctur, sofinancirano s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, napisalo priročnik z naslovom Digitalno inoviranje kulturne dediščine: priročnik za turistične destinacije, kateremu je sledila priprava edinstvenega nacionalnega spletnega portala Digitalno inoviranje kulturne dediščine (DIKD). Portal predstavlja rezultate sodelovanja podjetja Arctur z 31 vodilnimi slovenskimi turističnimi destinacijami v procesu digitalnega inoviranja kulturne dediščine. V okviru sodelovanja je bilo kreiranih kar 118 3D modelov slovenske kulturne dediščine, ustvarjeni so bili številni kratki filmi, 360-stopinjske fotografije, 360-stopinjski videi in druga multimedijska gradiva.

Portal DIKD omogoča enostaven in hiter vpogled v kompleksne 3D modele, brez posebne programske opreme, z uporabo običajnih računalnikov ali mobilnih naprav. Portal sodi med najbolj tehnološko napredne celo na evropski ravni, saj omogoča hrambo, ogled in upravljanje velikih 3D modelov. Uporabnik se lahko sprehodi po bogati zbirki, pogleda zemljevid ali podrobnosti modela in enote kulturne dediščine. Kot takšen portal DIKD spodbuja uporabo 3D modelov za promocijske, raziskovalne, izobraževalne in druge namene.

Podjetje Arctur in sodelujoče turistične destinacije so v proces digitalnega inoviranja kulturne dediščine združili interpretacijo kulturne dediščine, razvoj turističnih produktov in digitalne tehnologije ter tako ustvarili številna unikatna turistična doživetja. Digitalno inoviranje Plečnikove dediščine – projekt, ki ga je za Turizem Ljubljana razvilo podjetje Arctur – je prepričal mednarodno združenje Evropske mreže za kulturni turizem (ECTN), saj je v kategoriji »Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij« prejel nagrado za tretje mesto, prejel je tudi znak Slovenia Unique Experiences, katerega podeljuje Slovenska turistična organizacija, in na tekmovanju digitalnih presežkov Slovenije WEBSI 2022 osvojil prvo mesto v kategoriji Turizem. Inovativni 5-zvezdični doživetji Skrivnosti potopljenih vasi in Polet v usnjarno Evrope, ki ju je ob podpori podjetja Arctur razvil Zavod za turizem Šaleške doline, sta bili s strani Slovenske turistične organizacije nagrajeni z znakom Slovenia Unique Experiences, prav tako pa sta prejeli tudi mednarodno nagrado BIG SEE. Velika planina ni poznana le po svojih pohodniških in zimskih aktivnostih, ampak tudi po planšarskem naselju in digitalnem inoviranju le-tega: izkušnja obiskovalce Turistično informacijskega centra Kamnik po lepotah in posebnostih Velike planine namreč popelje kar s 360-stopinjskim VR preletom.

Številne primere osupljivih 3D modelov slovenske kulturne dediščine in unikatnih turističnih doživetij si lahko ogledate tukaj.

Od pionirjev do ekspertov – v sodelovanju s podjetjem Arctur postaja Slovenija ena izmed vodilnih držav v Evropi, ki s sistematičnim digitalnim inoviranjem kulturne dediščine ustvarja unikatna turistična doživetja.

“Turizem 4.0 ne zajema zgolj tehnologije, temveč tudi ljudi in njihovo doživljanje potovanja tako v fizičnem kot tudi digitalnem svetu.” Urška Starc-Peceny, vodja oddelka Turizem 4.0, Arctur

“Z inovativnim soustvarjanjem in tehnologijo spreminjamo dojemanje turizma in poslovnega sektorja okoli njega.” Tomi Ilijaš, direktor in ustanovitelj, Arctur

DIKD-4

DIKD-3

DIKD-2

DIKD-1

Turizem Ljubljana

"Digitaliziramo težje dostopne ali nedostopne spomenike Plečnikove dediščine, ki si jih bo obiskovalec lahko ogledal preko VR aplikacije. Tako v zapuščino ne posegamo, ogledajo pa si jo lahko vsi." -mag. Petra Stušek, Turizem Ljubljana