17. 08. 2023

V juliju je Univerzo v Mariboru obiskala delegacija v okviru projekta GIZ DTC SKIIVE, z namenom pridobivanja znanja in primerjalne analize digitalnih inovacijskih stičišč (DIH-ov), ki se osredotočajo na sektorje kmetijstva, energetike in IKT. Delegacijo so sestavljali predstavniki GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), SKIIVE (Strengthening Kenyan Intermediaries and Innovation Ecosystem), Ministrstvo za IKT Kenije in ACTS konzorcija.

Z željo po vzpostavitvi učinkovitega in samozadostnega zelenega DIH-a v Keniji, nas je delegacija sprva obiskala na sedežu DIH UM, rektoratu Univerze v Mariboru, kjer smo ji kot koordinator Evropskega digitalnega inovacijskega stičišča DIGI-SI (EDIH DIGI-SI) predstavili postopek vzpostavljanja, načrtovanja in delovanja stičišča. Vodja DIH UM in EDIH DIGI-SI, izr. prof. dr. Muhamed Turkanović, je tako predstavil najpomembnejše dejavnike delovanja tovrstne entitete, nato smo ob predstavitvi gostov poiskali skupne točke in priložnosti za sodelovanje. Partner konzorcija EDIH DIGI-SI, Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota, pa je predstavil svojo organizacijo in DIH Agrifood ter projekt AfriConEu, namenjen mreženju evropskih in afriških DIH-ov.

Z delegacijo smo si ogledali tudi Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in prisluhnili predstavitvi relevantnih projektov, ki se povezujejo z Afriko.

Naši gostje so si nato ogledali največji in najzmogljivejši slovenski superračunalnik HPC Vega na IZUM-u, kjer so dobili vpogled v njegovo moč in delovanje.

Obisk se je izkazal kot krasna priložnost za povezovanje in sodelovanje na številnih interesnih področjih.