01. 12. 2023

V sredo, 29. 11. 2023, smo v sklopu EDIH DIGI-SI organizirali strokovno-izobraževalni seminar Demistifikacija tehnologij kibernetske varnosti.

Na seminarju sta predavatelja, izr. prof. dr. Marko Hölbl in dr. Marko Kompara iz Laboratorija za podatkovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, predstavila različne vidike kibernetske varnosti. Predstavljene so bile osnove kriptografije, ki so osnova številnim varnostnim mehanizmom, digitalna potrdila in infrastruktura javnih ključev. Razjasnili smo pojme kot so elektronski podpis, digitalno potrdilo, SIGEN-CA, eOsebna, ipd. in možnosti uporabe v praksi. S predstavitvijo novih možnosti uporabe biometrije, FIDO 2 oz. PassKey smo naslovili vidik overjanja uporabnikov. Dotaknili smo se tudi prihodnosti kibernetske varnosti v dobi kvantnih računalnikov ter zaključili seminar s celovitim pristopom k informacijski varnosti, sistemom za upravljanje informacijske varnosti.

Strokovno-izobraževalne seminarje na temo demistifikacije novodobnih tehnologij organiziramo redno. Spremljajte jih na https://digi-si.eu/events/.