23. 02. 2023

V petek, 9. decembra 2022, smo se partnerji konzorcija EDIH DIGI-SI, oblikovalci politik, podporne inštitucije, podjetja, raziskovalci in ostali pomembni deležniki zbrali na otvoritveni konferenci EDIH DIGI-SI Community Days v Minoritski cerkvi v Mariboru.

Konzorcij EDIH DIGI-SI, ki je s svojim delovanjem pričel v letošnjem oktobru, sestavljajo koordinator Univerza v Mariboru oziroma DIH UM, Institut Jožef StefanARCTURDIGITECH-SI-EASTTehnološki park LjubljanaDigitalno inovacijsko stičišče Slovenije in DIH AGRIFOOD, ki ga upravlja ITC – Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota. Omogočil bo splet storitev, potrebnih za celovito digitalizacijo delovanja, ki vključuje načrtovanje, svetovanja, treninge, opremo za testiranje, laboratorije in kompetence vrhunskih strokovnjakov.

Kako bo EDIH DIGI-SI podjetjem in javnim ustanovam pomagal pri uvajanju naprednih digitalnih tehnologij smo s partnerji podrobneje predstavili na petkovi konferenci, kjer nas je uvodoma nagovorila Helena Rodrigues iz Evropske komisije, DG CNECT, in izpostavila pomen evropskih digitalnih stičišč pri zmanjševanju ovir za digitalno preobrazbo ter ponazorila, kako se Evropska digitalna stičišča vpenjajo v Digital Europe Programme (DEP).

Ministrica za digitalno preobrazbo, izr. prof. dr. Emilija Stojmenova Duh, je v svojem nagovoru poudarila pomembnost digitalne preobrazbe Slovenije v zadnjih desetletjih in spodbujanja le-te na vseh področjih: »Da bomo zares uspešni, morajo ukrepi za doseganje ciljev celovito nasloviti na eni strani krepitev nacionalno-raziskovalnih zmogljivosti in prenos novega tehnološkega znanja v boljše proizvode in tudi storitve ter na drugi strani krepitev sposobnosti hitrega uvajanja in uporabe digitalnih tehnologij, proizvodov in storitev, namenjenih tako podjetjem kot tudi javnemu sektorju in nenazadnje vsem prebivalkam in prebivalcem«. Ob tem je ministrica izpostavila ključnost razvoja močnega podpornega okolja za digitalno preobrazbo in s tem vlogo EDIH DIGI-SI, ki bo »[…] start-up, mikro, mala in srednja podjetja ter javno upravo spremljala na popotovanju skozi učinkovito digitalno preobrazbo; in sicer, od ocene stanja, testiranja pred investiranjem, potrebnih usposabljanj za pridobitev nujno potrebnih znanj in spretnosti in ter do podpore pri iskanju vlagateljev. […]«

Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, prof. dr. Dean Korošak, je v svojem nagovoru izpostavil cilj po digitalizaciji univerze in po njeni še močnejši vpetosti in povezanosti z okoljem, k čemur bo aktivno pripomogel EDIH DIGI-SI: »Želim si, da bo z EDIH mariborska univerza s polnimi pljuči zadihala z Mariborom

EDIH DIGI-SI želi s svojimi aktivnostmi lokalnim skupnostim in podjetjem nuditi bistvene informacije, znanja in storitve na njihovi poti digitalne preobrazbe. S svojimi storitvami bo 700 podjetjem omogočil podporo na področju digitalizacije v vrednosti 3,3 milijona evrov.

»Največja ambicija DIGI-SI je, da bodo podjetja prepoznala njegovo korist in da bomo tako postopoma prispevali k učinkovitejši digitalni preobrazbi slovenskega gospodarstva in javnega sektorja« je poudaril vodja konzorcija EDIH DIGI-SI in DIH UM, izr. prof. dr. Muhamed Turkanović, in dodal: »Danes smo zbrani na uradnem, uvodnem začetku projekta EDIH DIGI-SI, ki sicer ima danes uradni začetek, naj pa izpostavim, da zaključka ne bo imel. Kajti osrednja ideja Evropske komisije je, da EDIH-i niso zgolj projekti, temveč postanejo glavne arterije digitalne preobrazbe v Evropi. Zato je danes v resnici eden izmed uvodnih sestankov za pospešeno digitalizacijo celotne Republike Slovenije.«

Dobre prakse podpore proizvodnim podjetjem pri njihovih prizadevanjih za digitalne inovacije je udeležencem konference predstavila osrednja govorka, Lise-Ann Sheahan, Irish Manufacturing Research. S predstavitvijo modela delovanja irskega digitalnega inovacijskega stičišča je Lise-Ann Sheahan ponazorila, kakšna je njihova praksa pri podpori predelovalne industrije, medtem ko je udeležencem razkrila tudi, kako z Evropskim digitalnim inovacijskim stičiščem FactoryxChange spodbujajo povezovanje, medsebojno podporo in prenos dobrih praks. Ob tem je predstavila tudi projekt ADMA TranS4MErs, v katerem poleg partnerjev iz vseh 27 članic Evropske unije sodelujeta tudi Univerza v Mariboru in Irish Manufacturing Research. Namen projekta je demokratizirati znanje, kar konkretneje pomeni svetovanje in pomoč malim in srednjim proizvodnim podjetjem pri njihovi poti digitalne preobrazbe.

Na okrogli mizi je tekla beseda o komplementarnosti storitev EDIH DIGI-SI z drugimi podpornimi inštitucijami in iniciativami. O možnostih sodelovanja in povezovanja so z moderatorko Mojco Štruc iz Službe vlade za digitalno preobrazbo razpravljali izr. prof. dr. Muhamed Turkanović, vodja konzorcija EDIH DIGI-SI, Andrej Brvar, EEN, Nina Meglič, SRIP Krožno gospodarstvo, doc. dr. Marko Hoelbl, ATHENA, Damjan Harish, SLING, in Tilen Obradović, MGRT/OECD.

Na konferenci se je odvilo tudi tekmovanje Izziv digitalnih inovacij, na katerem je šest tekmovalcev predstavilo svoje digitalne inovacije mednarodni komisiji v obliki 5-minutnega »pitcha«. Komisijo je najbolj prepričala inovacija L-POR ekipe startup podjetja mPor. L-POR je visokofrekvenčni elektroporator HF-EP, ki deluje na princip elektroporacije – metode, ki z električnimi pulzi začasno poveča prepustnost celične membrane. Z njeno pomočjo lahko strokovnjaki vnašajo zdravilne učinkovine v celico (kemoterapija) in DNK (genska terapija). Elektroporatorji, ki so trenutno na trgu, so zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev in mišične kontrakcije za paciente zelo neprijetni in velikokrat boleči. Medtem ko je L-POR uporabniku izjemno prijazen in je edina naprava na svetu, ki omogoča generiranje elektroporacijskih pulzov na celotnem področju visokofrekvenčne elektroporacije.

Na konferenci je ekipa DIH UM predstavila tudi projekt ADMA TranS4MErs v okviru xChange Events, ki pomaga malim in srednjim proizvodnim podjetjem začeti svojo pot digitalne preobrazbe, ter projekt AI REGIO, ki spodbuja integracijo digitalnih inovacij s proizvodnimi MSP-ji v Evropi z namenom povečanja njihove konkurenčnosti.

Foto: Tadej Bernik