23. 11. 2023

Od 3. do 5. novembra je v Tovarni podjemov v Mariboru potekal 3-dnevni CASSINI Hekaton Evropske komisije, kjer so udeleženci razvijali nove rešitve za podporo razvoju stabilnejših prehranskih verig, optimiziranja pridelave hrane in tehnološko podprtemu kmetijstvu. Skupna točka rešitev je uporaba podatkov iz evropskih vesoljskih programov, ki predstavljajo pravo zakladnico nove dodane vrednosti in možnostih inoviranja.

Šesti mednarodni CASSINI Hackathon je vzporedno potekal v 11 evropskih državah in je bil osredotočen na iskanje inovativnih rešitev za trajnostni napredek naše družbe ter na rešitve za zagotavljanje humanitarne pomoči. Raziskovali se bodo načini uporabe podatkov evropskih satelitov za:

  • boljše načrtovanje kritične infrastrukture (npr. za zagotavljanje elektrike, vode in, poštnih storitev ipd.),
  • izboljšanje varnosti proizvodnje in dobave hrane ter učinkovitejše zagotavljanje pitne vode, ter
  • predvidevanje vzrokov za prisilno migracijo.

CASSINI Hackathon je potekal v dveh krogih. Prvi krog je potekal v posameznih državah, kjer so organizatorji izbrali nacionalnega zmagovalca. Ta se je potem uvrstil v evropski finale, ki je potekal preko spleta 9. novembra 2023. Takrat se izbral skupni zmagovalec šestega CASSINI Hackathona.

Na nacionalnem nivoju je zmagala ekipa Wine Guard, ki ponuja rešitev za spremljanje vinogradov, zagotavljanje informacij o zdravju vinogradov in omogoča pridelovalcem, da izolirajo in popravijo problematične rastline.

Na evropski ravni se slovenska ekipa ni uvrstila v ospredje, so pa vse zmagovalne ekipe reševale probleme varnosti prehranskih verig.

Več na: https://www.cassini.eu/hackathons/portfolio

Organizatorji:

Tovarna podjemov

DIGI-SI (DIH AGRIFOOD, ITC MS)